Sunday, May 13, 2012

ဆီးခ်ဳိႏွင္႔ႏွလုံးေရာဂါအတြက္ဓါတ္စာႏွင္႔လက္ထက္ၿခင္းႏွင္႔အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား


 
 

ဆီးခ်ိဳ ႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါ ကာကြယ္လိုသူမ်ားအတြက္ အစြမ္းလည္းထက္ အရသာလည္းရွိေသာ ဓာတ္စာတစ္ခု
လက္ထပ္ျခင္းေၾကာင့္ ရရွိႏိုင္ေသာ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူး ေလးသြယ္

ဆီးခ်ိဳ ႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါ ကာကြယ္လိုသူမ်ားအတြက္ အစြမ္းလည္းထက္ အရသာလည္းရွိေသာ ဓာတ္စာတစ္ခု

လက္ထပ္ျခင္းေၾကာင့္ ရရွိႏိုင္ေသာ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူး ေလးသြယ္..............


၁။ ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးခ်ိဳေရာဂါကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ပါတယ္။
ပံုမွန္ထက္ ေသြးတြင္းဂလူးကို႔စ္ ပမာဏပိုမ်ားတဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြဟာ လက္ထပ္ၿပီးခ်ိန္မွာ ပံုမွန္ပမာဏအတုိင္း ရွိေနတတ္ၾကေၾကာင္း ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါ ေစာင့္ေရွာက္မႈဆိုင္ရာ ဂ်ာနယ္မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္


၂။ ေသြးဖိအားဟာ က်န္းမာေရးနဲ႔ အညီၫြတ္ဆံုး အတိုင္းအတာမွာ ရွိေနပါတယ္။
ဘ႐ိုင္ဟမ္တကၠသိုလ္ရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ ေပ်ာ္ရႊင္တဲ့ ဇနီးေမာင္ႏွံေတြဟာ ေသြးဖိအား ပမာဏကို ေကာင္းမြန္စြာ ထိန္းႏိုင္ၿပီး ေပ်ာ္ရႊင္မႈဆိတ္သုန္းတဲ့ စံုတြဲေတြကေတာ့ ေသြးတိုးေရာဂါ ရႏိုင္ေျခမ်ားတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေလ့လာမႈေခါင္းေဆာင္ ေဒါက္တာဒိုမာက “အဆင္မေျပတဲ့ စံုတြဲေတြကို လမ္းခြဲလိုက္ၾကဖို႔ အႀကံေပးခ်င္ပါတယ္။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆိုေတာ့ တစ္ကိုယ္တည္းေနတာထက္ အဆင္မေျပတဲ့ အိမ္ေထာင္ေရးက က်န္းမာေရးကို ပိုဆိုးေစတာေၾကာင့္ပါ” လို႔ ဆိုပါတယ္။

၃။ ေဆးလိပ္နဲ႔ အရက္ကို အလြန္အကၽြံ မေသာက္ျဖစ္ပါ။
ေပ်ာ္ရႊင္တဲ့ မိသားစုရွိသူေတြဟာ ေဆးလိပ္နဲ႔အရက္ကို ဘယ္ေတာ့မွ အလြန္အကၽြံ မေသာက္ျဖစ္ၾကေပမယ့္ တစ္ခုလပ္ ဒါမွမဟုတ္ မုဆိုးဖိုေတြကေတာ့ လူပ်ိဳႀကီးေတြထက္ ေဆးလိပ္နဲ႔အရက္ကို ပိုေသာက္ျဖစ္တတ္ၾကပါတယ္။

၄။ အရြယ္မတုိင္ခင္ ေစာေစာေသဆံုးႏို္င္ေျခ နည္းပါတယ္။
ေယဘုယ်အားျဖင့္ တစ္ကိုယ္တည္းေနသူေတြဟာ အိမ္ေထာင္သည္ေတြထက္ ေစာေစာစီးစီး ေသဆံုးႏိုင္ေျခ ၅၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုမ်ားေၾကာင္း ပတ္ဝန္းက်င္ က်န္းမာေရးဂ်ာနယ္ရဲ႕ ေလ့လာမႈတစ္ခုက ဆိုပါတယ္။


Almond ဟုေခၚေသာ အခြံမာသီး အဆန္မ်ား ပံုမွန္ စားသံုးေပးျခင္းသည္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ႏွင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါမ်ားကို သိသာစြာ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ေၾကာင္း အေမရိကန္ သုေတသီမ်ား၏ ေနာက္ဆံုး သုေတသနရလဒ္ တစ္ခုအရ ေတြ႔ရွိ အတည္ျပဳႏိုင္ခဲ့သည္။ Almond ေခၚ အခြံမာသီး အဆန္မ်ားဆိုသည္မွာ ေခ်ာကလက္မ်ားတြင္ ပါရွိတတ္ေသာ ဆိမ့္သည့္ အရသာ ရွိေသာ အဆန္မ်ား ျဖစ္သည္................


ရက္သတၱ ၁၆ ပတ္ေက်ာ္ ၾကာျမင့္ခဲ့ေသာ အဆိုပါ သုေတသနတြင္ ပါ၀င္ အစမ္းသပ္ခံသူမ်ားသည္ တစ္ေန႔တာ အစားအေသာက္အားလံုး၏ ၂၀% အျဖစ္ အခြံမာသီး အဆန္မ်ားအား စားသံုးခဲ့ၾကသည္။ ၄င္းတို႔၏ ေသြးတြင္းရွိ LDL-cholesterol ေခၚ မေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာ အဆီဓာတ္မ်ား သိသာစြာ က်ဆင္းသြားျပီး ဆီးခ်ိဳ ျဖစ္ေစမွဳကို ကာကြယ္ေပးေသာ အင္ဆူလင္ ေဟာ္မုန္း၏ စြမ္းရည္ (insulin sensitivity) ကိုပါ အထူးေကာင္းမြန္ေစေၾကာင္း သိပၸံနည္းက် စမ္းသပ္ အတည္ျပဳ ႏိုင္ခဲ့သည္။ ထိုသို႔ေသာ အရည္အေသြး အာနိသင္မ်ားေၾကာင့္ အခြံမာသီး အဆန္မ်ား ပံုမွန္ စားသံုးေပးျခင္းသည္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ႏွင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ရာ ေရာက္ေစသည္ဟု အေမရိကန္ က်န္းမာေရး ပညာရွင္မ်ားက ေျပာျပခဲ့သည္။

ယခုေတြ႔ရွိခ်က္ ရလဒ္ႏွင့္ ပတ္သက္၍ နာမည္ေက်ာ္ အေမရိကန္ က်န္းမာေရး မီဒီယာတစ္ခုျဖစ္ေသာ Hive Health Media မွ "ယေန႔ေခတ္တြင္ အေမရိကန္ ႏိုင္ငံသားမ်ားထဲမွ ၁၆ သန္းသည္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ၀င္ေတာ့မည့္ အေနအထား ရွိေနေပရာ Almond အဆန္မ်ားကို ပံုမွန္ အစားအေသာက္ထဲတြင္ ေန႔စဥ္ ထည့္စားေပးျခင္းျဖင့္ ဤအေနအထားကို တားဆီးကာကြယ္ႏိုင္မည္ဟု ေမွ်ာ္လင့္ပါသည္" ဟု ၄င္းတို႔၏ ၀က္ဘ္ဆိုက္တြင္ ေရးသားေဖာ္ျပခဲ့သည္။

0 comments:

Post a Comment